Η κλινική διατροφή είναι συνυφασμένη με τη σίτιση σε κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα ή υγειονομικό περιβάλλον. Η κλινική διαιτολογία, ωστόσο, έχει πεδίο εφαρμογής και εκτός ιδρυμάτων, στα πλαίσια της παρακολούθησης και διατροφικής υποστήριξης ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Η υγιεινή διατροφή και ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο θεωρούνται απαραίτητα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. Η παράλληλη διατροφική συμβουλευτική και παρέμβαση συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη ρύθμιση ειδικών καταστάσεων υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, ενώ δρουν υποστηρικτικά στην κυρίως θεραπεία.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την απουσία διατροφικής παιδείας “επιβάλλουν” ένα καθημερινό διαιτολόγιο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις επιταγές μιας ισορροπημένης διατροφής. Η έλλειψη των απαραίτητων μακροθρεπτικών αλλά και μικροθρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό είναι επιβλαβής για κάθε άτομο. Σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο, αποδεικνύεται συχνά ιδιαίτερα επιβαρυντική. Έτσι, η συμβολή ενός εξειδικευμένου κλινικού διατροφολόγου είναι καίριας σημασίας. Η διατροφική εκπαίδευση του ασθενούς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση και αντιμετώπιση τόσο των συμπτωμάτων όσο και του ίδιου του νοσήματος.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Μανούρη, με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κλινικών περιπτώσεων, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες κλινικής διατροφής. Συγκεκριμένα, προσφέρει διατροφική υποστήριξη σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν μια σειρά χρόνιων νοσημάτων, όπως:
Η διατροφική προσέγγιση του ασθενούς ακολουθεί 4 βήματα:
Η κλινική διαιτολογία βελτιώνει τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς με απώτερο στόχο την παράλληλη βελτίωση των νοσημάτων που αντιμετωπίζει. Τα τρόφιμα και η διατροφή παίζουν αποδεδειγμένα πια πρωταρχικό ρόλο στην υγεία του ατόμου. Συνεπώς, η κλινική διατροφή εγγυάται ένα ισορροπημένο και υγιές διατροφικό πλαίσιο, που με τη σειρά του, θωρακίζει τον οργανισμό και ενισχύει τη θεραπευτική αντιμετώπιση της υποκείμενης ασθένειας.
Η κλινική διατροφή αφορά σε κάθε περίπτωση ατόμου που αντιμετωπίζει παράλληλα κάποια πάθηση, συνήθως χρόνια. Ανάλογα με το είδος του νοσήματος, ο κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Στόχος του κλινικού διατροφολόγου είναι να προσαρμόσει το διαιτολόγιο του ασθενούς πάνω στο νόσημα του αλλά και στις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις του.