Σωματικές Μετρήσεις – Λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση -Αναλυτής σύστασης σώματος

Τι είναι η λιπομέτρηση

Σωματικές μετρήσεις - λιπομέτρηση - μεζούρα γύρω από κοιλιά γυναίκας

Η λιπομέτρηση, ή ανάλυση σύστασης σώματος, είναι η διαδικασία με την οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε υπεύθυνα και με ακρίβεια την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο κάθε ασθενής (φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρος, ελλιποβαρής). Με τη λιπομέτρηση, δεν λαμβάνονται απλά υπόψιν τα κιλά του ατόμου αλλά η γενικότερη σύσταση του σώματός του. Αναλύεται με ακρίβεια το ποσοστό του λίπους, μυϊκής μάζας, οστικής μάζας κτλ. καθώς και η κατανομή του λίπους στο σώμα.

Πόσο σημαντική είναι η λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού διατροφικού προγράμματος. Το βάρος, ως μεμονωμένη ένδειξη, δε δημιουργεί ασφαλή συμπεράσματα. Η ένδειξη της ζυγαριάς, με άλλα λόγια, είναι πολλές φορές πλασματική. Το ποσοστό του νερού στο σώμα (κατακράτηση υγρών), για παράδειγμα, μπορεί να δείχνει τη ζυγαριά ανεβασμένη χωρίς, ωστόσο, αυτή να είναι η πραγματική εικόνα.

Οι σωματικές μετρήσεις, λοιπόν, μας δείχνουν πού ακριβώς βρισκόμαστε και πού πρέπει να στοχεύσουμε. Βλέπουμε ποιοι δείκτες είναι προβληματικοί και εστιάζουμε στο να εξισορροπήσουμε το σώμα συνολικά. Επιτυγχάνοντας την ισορροπημένη σύσταση του σώματος, εξασφαλίζουμε όχι μόνο τη ρύθμιση του βάρους αλλά και τη σωματική υγεία και την ευεξία του οργανισμού.

Τι μας δείχνει η λιπομέτρηση

Αποτελέσματα λιπομέτρησης - τιμές για  επιμέρους παραμέτρους εκτός από τα κιλά - ζυγαριά/μεζούρα

Η ανάλυση σύστασης σώματος μας δείχνει την ακριβή εικόνα του σώματος μας. Τι ποσοστό του βάρους μας αντιστοιχεί σε λίπος; Πόση είναι η μυϊκή μάζα μας; Το ποσοστό νερού είναι ικανοποιητικό; Αναλυτικά, με τη λιπομέτρηση, παίρνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

Λίπος – Λιπώδης Ιστός

Τι ποσοστό του συνολικού μας βάρους αντιστοιχεί σε λίπος; Όπως είναι αναμενόμενο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που παίρνουμε από τη λιπομετρήση είναι το ακριβές λίπος που υπάρχει στο σώμα του ατόμου. Το αυξημένο λίπος σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, υπέρταση) και συνεπώς, θα πρέπει να στοχοποιείται ειδικά και συγκεκριμένα, στα πλαίσια του εκάστοτε διατροφικού προγράμματος.

Σπλαχνικό Λίπος

Το σπλαχνικό λίπος, ειδικότερα, αφορά στο λίπος που είναι αποθηκευμένο στην περιοχή της κοιλιάς. Το αυξημένο ποσοστό λίπους στην περιοχή αυτή είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έτσι, η σχετική ένδειξη κατά τη διαδικασία της λιπομέτρησης, μας “δείχνει το δρόμο” για τη διαμόρφωση του κατάλληλου διατροφολογίου που θα μειώσει αποτελεσματικά το λίπος στην περιοχή αυτή.

Μυϊκή Μάζα

Η μυϊκή μάζα είναι στην ουσία το βάρος των μυών. Η μυϊκή μάζα επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους.

Ποσοστό υγρών (νερού) στο σώμα

Το ποσοστό των υγρών (νερού) στο σώμα μας είναι άλλος ένας κρίσιμος δείκτης. Το σώμα μας αποτελείται κατά 50% περίπου από νερό, επομένως η ενυδάτωση του οργανισμού θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος μας. Δεν είναι τυχαίο πως η αυξημένη κατανάλωση νερού αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό κάθε ισορροπημένης διατροφής και κάθε δίαιτας.

Οστική Μάζα

Στα πλαίσια μιας λιπομέτρησης, υπολογίζεται με ακρίβεια και η οστική μάζα, το ποσοστό του συνολικού βάρους, δηλαδή, που αντιστοιχεί στο βάρος των οστών.

Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός

Η λιπομέτρηση μας δίνει δεδομένα και για το βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR), την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει φυσιολογικά υπό ομαλές συνθήκες ηρεμίας. Ακόμα, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τη μεταβολική ηλικία κάθε ατόμου. Οι τιμές αυτές βοηθάνε πολύ στη διαμόρφωση ενός σωστού διατροφικού πλάνου. Ο αργός μεταβολισμός καθώς και η μεταβολική ηλικία που φαίνεται πως δε συμπίπτει με την πραγματική μας οδηγούν δε εξειδικευμένες διατροφικές λύσεις.

Αποτελέσματα λιπομέτρησης

Αξιολόγηση λιπομέτρησης - τετράδιο-στυλό-μεζούρα-ντομάτα

Όσο σημαντική είναι η τήρηση της σωστής διαδικασίας για τη λιπομέτρηση, άλλο τόσο καίρια είναι η εύστοχη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της. Υπάρχουν ενδεδειγμένες παγκοσμίως, φυσιολογικές τιμές για κάθε μία από τις ενδείξεις αυτές. Ο διαιτολόγος καλείται, λοιπόν, να συγκρίνει τα δεδομένα, να τα αξιολογήσει και να θέσει τους ακριβείς διατροφικούς στόχους που θα οδηγήσουν σε μια πλήρως εξισορροπημένη σύσταση του σώματος του ασθενούς.

Η λιπομέτρηση στο Next You Nutrition

Στο διαιτολογικό μας γραφείο, η λιπομέτρηση αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση του κατάλληλου προγράμματος διατροφής. Λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενή καθώς και τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση της σύστασης του σώματός του, θέτουμε τους ακριβείς στόχους για κάθε περίπτωση, φροντίζοντας όχι μόνο για τη ρύθμιση του βάρους αλλά και για τη γενικότερη εξισορρόπηση και ευεξία του οργανισμού του.

Στο Next You Nutrition, οι σωματικές μετρήσεις λαμβάνονται με τη μέθοδο βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA). Ο αναλυτής σύστασης σώματος InBody 270 κάνει λεπτομερή ανάλυση του σώματος σε ένα μόνο λεπτό. Οι μετρήσεις του δεν επηρεάζονται από τη διαρκή μετακίνηση των υγρών του σώματος. Έτσι, τα αποτελέσματα είναι έγκυρα και ενδεικτικά. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα μέτρησης σε παιδιά (από 3 ετών). Με ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας (ξεχωριστή σελίδα λήψης μετρήσεων και αποτελεσμάτων), εγγυάται ασφαλείς μετρήσεις και για τους μικρούς μας φίλους.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς γίνεται η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση, στο διαιτολογικό μας γραφείο, γίνεται με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA). Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ασθενής πρέπει να σταθεί πάνω στον αναλυτή InBody270 με γυμνά πέλματα. Σε λίγα δευτερόλεπτα, τα αποτελέσματα εμφανίζονται με ακρίβεια στην οθόνη.

Πότε πρέπει να κάνω λιπομέτρηση;

Για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης, πρέπει να υφίστανται κάποιες προϋποθέσεις. Έτσι, θα πρέπει να μην έχει προηγηθεί η κατανάλωση γεύματος ή μεγάλης ποσότητας υγρών καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο 24ωρο. Δεν πρέπει να γίνονται σωματικές μετρήσεις μετά από μπάνιο/σάουνα ή άθληση καθώς και τις πρώτες μέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας. Τέλος, η λιπομέτρηση δεν είναι δυνατή σε άτομα με βηματοδότη. Ο διαιτολόγος δίνει αναλυτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες στον ασθενή για την επίτευξη του σωστού αποτελέσματος.