September 28, 2020

Δημοσιεύτηκε από: Αναστασία Μανούρη

Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

Τι είναι η υπέρταση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκείται εντός των αρτηριών όταν η καρδιά συσπάται (συστολική αρτηριακή υπέρταση) και όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας (διαστολική πίεση).Οι αρτηρίες του οργανισμού φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Η φυσιολογική φθορά τους, όμως, επιταχύνεται όταν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότερα του φυσιολογικού. Σε γενικές γραμμές, η αρτηριακή πίεση θεωρείται υψηλή όταν υπερβαίνει το 135/85 mmHg (ή το 130/80 mmHg για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη).

Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος σε άτομα στα οποία συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία κ.λπ.). Συγχρόνως, η υψηλή αρτηριακή πίεση ενοχοποιείται για καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

Αν και η υπέρταση θεωρείται παραδοσιακά νόσος των “μεγάλων”, μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά ή άτομα νεαρής ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι συνήθεις περιπτώσεις αφορούν σε ανθρώπους άνω των 35 ετών, οι οποίοι συνήθως είναι παχύσαρκοι, καπνιστές ή/και δεν αθλούνται συστηματικά.

Υπέρταση & Διατροφή

Υψηλή αρτηριακή πίεση & διατροφή - αβοκάντο

Η τήρηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, η απομάκρυνση από λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και η υιοθέτηση ενός υγειούς τρόπου ζωής αποτελούν σημαντικούς αρωγούς στον αγώνα κατά της υπέρτασης. Η διατροφική καθοδήγηση και εκπαίδευση του ασθενούς σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή του, στην πλειονότητα των περιπτώσεων βελτιστοποιούν την πρόγνωση της νόσου.

Διατροφή για την αρτηριακή πίεση

Τι πρέπει να προσθέσετε στο καθημερινό διατροφολόγιο σας:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (φρούτα: μπανάνα, πορτοκάλι, αβοκάντο, μήλα, μανταρίνια, αχλάδια κτλ., λαχανικά: αγκινάρες, ντομάτες, καλαμπόκι ψητό, κολοκυθάκια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, καρότα κτλ. και ελαιόλαδο)
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (γαλακτοκομικά και μαργαρίνες με ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, σολωμός, ξιφίας, τόνος, σαρδέλα κτλ.)
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (2-3 μερίδες ημερησίως)
  • Φυτικές ίνες (ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, όσπρια, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά κτλ.)
  • Αυξημένη κατανάλωση νερού (8-10 ποτήρια καθημερινά)

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

  • Το αλάτι. Θα πρέπει να μειώσετε σημαντικά την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνετε καθημερινά. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά, βότανα, λεμόνι και ξύδι ώστε να βελτιώσετε τη γεύση του φαγητού.
  • Τα επεξεργασμένα προϊόντα (σνακς, καπνιστά τρόφιμα, παστά κτλ.)
  • Τις έτοιμες σάλτσες και σως
  • Τη μαγειρική σόδα
  • Τον καφέ και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (έως 2 φλυτζάνια καφέ ημερησιώς)
  • Το αλκοόλ. 2 ποτήρια κρασί για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες ημερησίως φαίνεται πως βοηθούν στην περίπτωση της υπέρτασης. Μεγαλύτερες ποσότητες, ωστόσο, αναστέλλουν τη δράση της φαρμακευτικής αγωγής.

Tip: Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με πρόβλημα υπέρτασης επιβάλλεται να μειώσουν το βάρος τους τουλάχιστον κατά 5%, με ήπια άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Αρτηριακή πίεση & Αλάτι

Υπέρταση - υψηλή αρτηριακή πίεση - αλάτι μέσα σε γουδί

Το αλάτι θεωρείται ο πρωταρχικός εχθρός στη μάχη κατά της υπέρτασης. Για να είμαστε, ωστόσο, ακριβείς αυτό που επιδρά αρνητικά στην αρτηριακή πίεση και την αυξάνει είναι το νάτριο. Το νάτριο περιέχεται κυρίως στο αλάτι του εμπορίου. Η ποσότητα του νατρίου που περιέχει το θαλασσινό αλάτι είναι πολύ μικρότερη απ’ αυτή που περιλαμβάνεται στο επεξεργασμένο αλάτι που φτάνει στο τραπέζι μας. Σε κάθε περίπτωση, το αλάτι που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι “κρυμμένο” στα έτοιμα, συσκευασμένα τρόφιμα, στα αλλαντικά και στα τυριά που καταναλώνουμε. Για το λόγο αυτό, για τη μείωση της πρόσληψης του αλατιού είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν όλους αυτούς τους παράγοντες.

Tip: Να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και να αποφεύγετε τρόφιμα με αλάτι, σάκχαρα ή κορεσμένα λιπαρά.