September 28, 2020

Δημοσιεύτηκε από: Αναστασία Μανούρη

Αυτισμός και Διατροφή

Τι είναι ο αυτισμός

Αυτισμός και  διατροφή - παιδί με αυτισμό που παίζει

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη συμπεριφορικά καθορισμένη, νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαταραχές στην κοινωνική, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2025, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με αυτισμό μπορεί να φτάσει το 50%. Τα αίτια του αυτισμού δεν είναι εξακριβωμένα. Ωστόσο, φαίνεται πως η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων και οι αντίστοιχες επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου, ενδέχεται να συντείνουν στην εκρηκτική αύξηση των γεννήσεων παιδιών με αυτισμό.

Πώς γίνεται η διάγνωση του αυτισμού

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται συνήθως πριν την ηλικία των 3 χρόνων. Το παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζει διαταραχές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθυστέρηση στην ομιλία και τη γλωσσική ανάπτυξη καθώς και περιοριστικές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Η ανάπτυξη κάποιων παιδιών είναι απόλυτα φυσιολογική μέχρι την ηλικία των 18-24 μηνών, οπότε και αρχίζουν να εμφανίζονται αποκλίσεις στις δεξιότητες τους. Ο αυτισμός δεν επιδέχεται κάποια μόνιμη θεραπεία. Έτσι, ο έγκαιρος εντοπισμός, η Πρώιμη Παρέμβαση από κάποιον ειδικό θεραπευτή είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη βελτιστοποίηση του επιπέδου ζωής του αυτιστικού παιδιού.

Διατροφή και Αυτισμός

Αυτισμός και διατροφή - σουβλάκι λαχανικών

Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού χρήζουν διατροφικής παρέμβασης καθώς η υπάρχουσα νευρολογική διαταραχή επηρεάζει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό τους. Αλλεργίες, γαστρεντερικά προβλήματα και διατροφικές ελλείψεις καθιστούν επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου και κατάλληλα στοχευμένου προγράμματος διατροφής.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη/καζεϊνη

Στα παιδιά με αυτισμό συχνά προτείνεται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και καζεΐνη λόγω των υφιστάμενων αλλεργιών που παρουσιάζουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν ευαισθησία σε αυτές τις τροφές. Ο αποκλεισμός των τροφών αυτών μάλιστα υποστηρίζεται πως έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ομιλίας και της συμπεριφοράς του παιδιού. Έτσι, πρέπει να:

Αφαιρούνται από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και καζεΐνη (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα).

Συμπληρώματα Διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής κρίνονται συχνά απαραίτητα για τα παιδιά με αυτισμό. Η μη ισορροπημένη διατροφή τους οδηγεί σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, που πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρωθούν.

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Θεωρείται, μάλιστα, πως μπορεί να μεταβάλλουν την αναπτυξιακή πορεία που συνδέεται με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Παράλληλα τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν συμπτώματα του αυτισμού, όπως η υπερκινητικότητα, η επιθετικότητα και η παρορμητικότητα, δημιουργώντας ένα καλύτερο πλαίσιο κοινωνικοποίησης.

Φυλλικό Οξύ

Η έλλειψη του φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του νωτιαίου νευρικού σωλήνα, με αποτέλεσμα τη δυσμορφία του εγκεφάλου.

Τα ανεπαρκή επίπεδα χολίνης και βεταϊνης, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος, φαίνεται να είναι μεταξύ των παραγόντων που ενοχοποιούνται για τον αυτισμό. Καλές διατροφικές πηγές χολίνης αποτελούν: τα αυγά, το συκώτι, το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα φιστίκια.