September 28, 2020
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (Ρ.Α.) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις αρθρώσεις. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που προκαλεί βλάβες και σε άλλα όργανα. Αποτελεί το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Διατροφή
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το αυξημένο σωματικό βάρος, και κυρίως ο αυξημένος λιπώδης ιστός του ασθενή, αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα για την πορεία της νόσου. Έχει αποδειχτεί πως ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων και με περισσότερες επιπλοκές. Άλλωστε είναι δεδομένο πως η παχυσαρκία προκαλεί, ούτως ή άλλως, βλάβες στις αρθρώσεις.
Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία και την ευεξία του οργανισμού. Συνεπώς, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας καθώς ενισχύει τη φυσική άμυνα και τις αντοχές του ασθενούς.
Η διατροφή ενός ατόμου με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει, περαιτέρω, να περιλαμβάνει κάποιες τροφές που φαίνεται πως βοηθούν στην εξέλιξη της νόσου.
- Χυμός περγαμόντου (αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση)
- Φασόλια σόγιας
- Τοφού
- Γάλα σόγιας
- Προβιοτικά συμπληρώματα (βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό)
- Κανέλα, κουρκουμάς, τζίντζερ, σκόρδο και μαύρο πιπέρι (δρουν σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου)
- Πράσινο τσάι (οι αντιοξειδωτικές ουσίες του συμβάλλουν στην επιβράδυνση καταστροφής του χόνδρου)
- Φρούτα, κυρίως φράουλες, μήλα, φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα, σμέουρα, κεράσια (η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση τους λειτουργεί ως ασπίδα για τη χρόνια φλεγμονή)
- Ανανάς (περιέχει το πρωτεολυτικό ένζυμο βρομελίνη, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του)
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπαράγγια, σπανάκι, λάχανο)
- Δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, βρώμη, καστανό ρύζι)
- Παρθένο ελαιόλαδο
- Σε περίπτωση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρα) θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, όπως οι σαρδέλες, το συκώτι, η μαγιά, η μπίρα, το αλκοόλ και σε μικρότερο βαθμό, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα όσπρια.
Βιταμίνες και γάλα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Το γάλα και η βιταμίνη D είναι απολύτως απαραίτητα για τον ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης, μέσω του ασβεστίου και της βιταμίνης D, είναι φυσικά καίριας σημασίας. Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πρωταρχική θέση στο τραπέζι του ασθενούς. Ειδικότερα, οι γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο, πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών, σε ημερήσια βάση.
Tip: Βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση, με δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας, όπως το περπάτημα και το κολύμπι.
Τροφές που επιδεινώνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Αντίστοιχα υπάρχουν τροφές που έχει αποδειχτεί πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έτσι, ο ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει:
- Ντομάτες
- Πατάτες
- Γλυκές πιπεριές και πιπεριές τσίλι
- Μελιτζάνες
- Πιπέρι καγιέν
- Σιτάρι
- Κιτροειδή (ειδικά πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ)
- Καλαμπόκι
- Προσθετικά τροφών
- Καρυκεύματα
- Ραφιναρισμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα
- Κορεσμένα λιπαρά
- Υπερβολικό αλάτι
- Αλκοόλ
Tip: Το κάπνισμα σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.