September 28, 2020
Θυρεοειδής & Διατροφή – Ο Ρυθμιστής του Μεταβολισμού
Τι είναι ο Θυρεοειδής Αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος αδένας που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται κάτω από το “μήλο του Αδάμ” και έχει πάρει την ονομασία του λόγω της μορφολογίας του (μοιάζει με θυρεό-ασπίδα/οικόσημο). Ο θυρεοειδής παράγει δύο βασικές ορμόνες: την Τ4 (Θυροξίνη) και την Τ3 (Τριωδοθυρονίνη).
Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καίριο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού μας. Αυξάνει ή μειώνει το μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες (κρύο, ζέστη), τις ανάγκες (ξεκούραση, άσκηση) αλλά και τη συναισθηματική μας κατάσταση (θυμός, φόβος, χαρά). Ταυτόχρονα, βοηθάει την ανάπτυξη όλων των κυττάρων, με αποτέλεσμα να επηρεάζει ουσιαστικά τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος.
Προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αλληλεπιδρά, μέσω νευρικών και ορμονικών οδών, με το φλοιό του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα, επηρεάζει και επηρεάζεται από τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος αδένας είναι ευάλωτος και η λειτουργία του αλλάζει άμεσα υπό συνθήκες στρες. Χρόνια συναισθηματικά προβλήματα, μεταβολικό στρες ή οποιαδήποτε μορφή έντονου άγχους μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του.
Ένα ποσοστό 50% του πληθυσμού ενδέχεται να έχει κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή του. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως 1 στα 2 άτομα έχει κάποια πάθηση που σχετίζεται με το θυρεοειδή. Όζοι θερμοί ή ψυχροί, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα Hashimoto και βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς) είναι οι πιο συχνές μεταξύ αυτών.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες
Από τις δύο βασικές ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής, η πιο δραστική είναι η Τ3 (Τριωδοθυρονίνη). Η T3 επηρεάζει σχεδόν οποιαδήποτε φυσιολογική μεταβολική διαδικασία μέσα στο σώμα, όπως την ανάπτυξη, τη θερμοκρασία του σώματος, την καρδιακή συχνότητα, την έμμηνο ρύση, την αιμοποίηση, την ανάπτυξη των τριχών, την αποθήκευση, την καύση του λίπους και πολλές άλλες.
Οι εντολές για το πόση Τ3 και Τ4 θα εκκρίνει ο θυρεοειδής έρχονται από την υπόφυση, μέσω της ορμόνης TSH (Thyroid Stimulating Hormone). Όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από τις θυρεοειδικές ορμόνες, αυξάνεται και η έκκριση της TSH.
Έτσι, υψηλές τιμές TSH υποδηλώνουν υποθυρεοειδισμό (ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και χρειάζεται να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση για να ανταπεξέλθει) ενώ πολύ χαμηλές τιμές συνδέονται με υπερθυρεοειδισμό.
Θυρεοειδής & Διατροφή
Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τα προβλήματα του θυρεοειδούς μέσω της διατροφής; Ποιες είναι οι γενικές κατευθύνσεις για να αντιμετωπίσουμε διατροφικά τα συμπτώματα του θυρεοειδούς;
- Να διατηρούμε ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D αυξάνει την απόδοση των χημικών αντιδράσεων σε όλα των κύτταρα και βελτιώνει την έκφραση των γονιδίων.
- Να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος, με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη αποσταθεροποιεί όλο το ορμονικό σύστημα και εμποδίζει τη μετατροπή της Τ4 σε ενεργό Τ3. Η λύση της αντίστασης της ινσουλίνης συνδέεται με βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας.
- Να παρέχουμε στο σώμα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Το ιώδιο, το σελήνιο και το μαγνήσιο είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ το χρώμιο, η γλουταμίνη, η κανέλα και το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθούν στην μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.
- Να απέχουμε από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ιδιαίτερα αρτοποιημάτων που περιέχουν βρώμιο.
Θυρεοειδής & Τρόπος Ζωής
Παράλληλα με τη διατροφική αντιμετώπιση, η προσαρμογή του τρόπου ζωή μας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων του θυρεοειδούς. Έτσι, πρέπει:
- Να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε το μεταβολικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Ο θυρεοειδής επηρεάζεται σημαντικά από τις αντιδράσεις που πυροδοτεί η κατάσταση αυτή. Αν, λοιπόν, δεν επανέλθει η βιοχημική ισορροπία, η προσπάθεια του οργανισμού να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του είναι σχεδόν αδύνατη.
- Να ασκούμαστε. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, σπάει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει το σωματικό βάρος, παράγοντες που συντελούν σε έναν υγιή θυρεοειδή.
- Να καταναλώνουμε άφθονο νερό. Η, έστω και μικρού βαθμού, αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό μας κατά 40%.
- Να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα του συναισθηματικού στρες. Να υιοθετούμε μια θετική ματιά προς τη ζωή και να αποφεύγουμε το συνεχή βομβαρδισμό από αρνητικά νέα που απειλεί την πνευματική και σωματική μας υγεία.
- Να διαβάζουμε βιβλία που αυξάνουν την κατανόηση μας και τις δεξιότητες μας σε θέματα που αφορούν στη δουλειά και τη ζωή μας. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και θα πρέπει να φροντίζουμε να επωφελούμαστε από την αυξημένη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες.