April 18, 2022

Δημοσιεύτηκε από: Αναστασία Μανούρη

Τσουρέκι light

Αρωματικό κι αφράτο, το τσουρέκι είναι πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι κι αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων.

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με λίγες θερμίδες

Γλυκό / ΣνακΧρόνος προετοιμασίας:
3 ώρες & 25 λεπτά
300 kcal2 μεγάλα τσουρέκια

Υλικά

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς:

  • 150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 120 γρ. νερό (θερμοκρασία δωματίου)
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή

Για τη ζύμη:

  • 850 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 200 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 200 γρ. βούτυρο light
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 60 γρ. στέβια με ερυθριτόλη, σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:5
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το ψήσιμο:

  • 1 κρόκος αυγού, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς:

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά κι ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. στέβια και τη μαστίχα και χτυπάμε καλά μέχρι η μαστίχα να γίνει σκόνη.
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαστίχα, το γάλα αμυγδάλου, 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη στέβια.
  • Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσοχή, το μείγμα δεν πρέπει να βράσει, απλά να ζεσταθεί.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά το μείγμα μας και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Δε θέλουμε να είναι πολύ ζεστό για να μη μας κάψει τη μαγιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι κι ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στον κάδο το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για 10-14 λεπτά.
  • Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά.
  • Όταν η ζύμη ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα του μίξερ είναι έτοιμη.
  • Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
  • Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 1-1.5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για το ψήσιμο:

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες 50 εκ. περίπου.
  • Φτιάχνουμε μια όμορφη πλεξούδα με τις λωρίδες μας και μεταφέρουμε τα τσουρέκια μας σε ταψί με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο μαγειρικής τα τσουρέκια μας, χρησιμοποιώντας το μείγμα από τον αραιωμένο στο νερό κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στους 150ο C στον αέρα για 50-60 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!