Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφοροποιημένες διατροφικές ανάγκες σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Ο προγραμματισμός μιας εγκυμοσύνης αλλάζει συχνά τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ίδια η εγκυμοσύνη “επιβάλλει” μια νέα διατροφική καθημερινότητα, τόσο για την αποφυγή αύξησης βάρους όσο και για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απολύτως απαραίτητη και στη διάρκεια του θηλασμού. Τέλος, η φυσική βιολογική διαδικασία της εμμηνόπαυσης συχνά επιτάσσει αλλαγές σε διατροφικές συμπεριφορές.
Η διατροφή της εγκύου παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Οι διαφοροποιήσεις αυτές δεν αφορούν τόσο στη θερμιδική πρόσληψη. Οι επιπλέον ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεται μια εγκυμονούσα υπολογίζονται γύρω στις 300, ανάλογα με τα στάδια της εγκυμοσύνης (150 περίπου το πρώτο τρίμηνο, 350 τα άλλα δύο). Ωστόσο, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι απολύτως απαραίτητο. Συγχρόνως, οι αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά επιτάσσουν ειδικές διατροφικές συστάσεις.
Η παρακολούθηση της εγκύου από έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο εγγυάται την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή υπερβολικής αύξησης βάρους. Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Διαβήτης κυήσεως, προεκλαμψία, υπέρταση, αποβολή και πρόωρη γέννα είναι κάποιοι από τους κινδύνους που έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία στη διάρκεια της κύησης. Έτσι, μολονότι η δίαιτα δε συστήνεται στην εγκυμοσύνη, η σωστή διατροφή αντίθετα επιβάλλεται.
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για εγκύους, λοιπόν, περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Στο καθημερινό διατροφολόγιο, πρέπει να εμφανίζονται όλες οι διατροφικές ομάδες, στις σωστές αναλογίες. Αν, λοιπόν, η έγκυος ακολουθούσε ήδη μια ισορροπημένη διατροφή, κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στη δίαιτά της είναι αρκετές.
Από την άλλη, υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την ιδιαίτερη αυτή περίοδο. Ο διαιτολόγος μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τις τροφές αυτές καθώς και για τον ιδανικό τρόπο μαγειρέματος. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγονται οι ωμές ή μη σωστά μαγειρεμένες τροφές, ορισμένα είδη ψαριών (σολωμός, τόνος, ξιφίας), το συκώτι καθώς και τα μη παστεριωμένα προϊόντα. Η καφεΐνη πρέπει να προσλαμβάνεται σε πολύ περιορισμένη ποσότητα ενώ το αλκοόλ και το κάπνισμα θα πρέπει να αποκλειστούν.
Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού της εγκύου απαιτούν την επιπρόσθετη πρόσληψη κάποιων θρεπτικών ουσιών. Ο γυναικολόγος συχνά συστήνει στην έγκυο κάποια συμπληρώματα διατροφής. Σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ είναι τα πιο συνήθη μεταξύ αυτών. Τα συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο, όπως υποδεικνύει και η ίδια η ονομασία τους, δρουν συμπληρωματικά σε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο. Έτσι, η συμβολή ενός ειδικού διαιτολόγου, ο οποίος θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης και θα φροντίσει για την πρόσληψη των ουσιών αυτών και μέσω της τροφής, αποδεικνύεται καθοριστική.
Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να μη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πορεία της κύησης, ωστόσο, δυσκολεύουν την καθημερινότητα της μέλλουσας μητέρας. Έτσι, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, η ναυτία και οι έμετοι αποτελούν συνήθη φαινόμενα ενώ στην πορεία της εγκυμοσύνης συχνά κάνουν την εμφάνιση τους καούρες, αιμορροΐδες ή/και γαστρεντερικές διαταραχές. Όπως είναι αναμενόμενο, ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η σωστή και ισορροπημένη διατροφή εγγυάται σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση ή και τη θεραπεία τους.
Στο Next You Nutrition, φροντίζουμε ώστε αυτή η τόσο σημαντική στιγμή της ζωής σας να μην έχει επιπτώσεις στο βάρος και στο σώμα σας. Η σωστή διατροφή εγγυάται σε μεγάλο βαθμό μια ομαλή εγκυμοσύνη, μακριά από κινδύνους. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλή ψυχολογία της γυναίκας που βιώνει στο σώμα της τόσο έντονες αλλαγές. Είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και χωρίς περιττές στερήσεις. Είμαστε δίπλα σας καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να σας στηρίζουμε, να σας δίνουμε τις απαραίτητες συμβουλές και να λύνουμε κάθε διατροφική σας απορία.
Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου είναι σχετικά ευάλωτο, πρέπει να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε παθολογικές καταστάσεις (λιστερίωση, σαλμονέλλα κτλ). Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα φαγητά, ψάρια όπως ο σολωμός και ο τόνος, μη παστεριωμένα προϊόντα, συκώτι και αλκοόλ καλό θα ήταν να λείπουν από το διατροφικό πρόγραμμα της εγκύου.
Το μέλι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι παστεριωμένο και να προέρχεται από κάποιον επίσημο παραγωγό.