Ο τρόπος ζωής ενός αθλητή, οι προπονήσεις, η γυμναστική, οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού απαιτούν ένα προσαρμοσμένο διατροφολόγιο το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές. Οι διατροφικές του ανάγκες διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει είτε αφορά σε επαγγελματίες είτε σε αθλητές ερασιτεχνικού επιπέδου. Η απαιτούμενη ενέργεια, τα αναγκαία μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, η ενυδάτωση, ακόμα και η συχνότητα των γευμάτων επηρεάζονται από το είδος και τη συχνότητα της άθλησης. Η αθλητική διατροφή, λοιπόν, κατάλληλα προσαρμοσμένη από έναν έμπειρο διαιτολόγο-διατροφολόγο, παίζει πρωταρχικό ρόλο τόσο στις επιδόσεις του αθλούμενου όσο και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι το θεμέλιο για μια καλή φυσική κατάσταση. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μειώνει αποδεδειγμένα το ποσοστό τραυματισμών. Συγχρόνως, προφυλάσσει από την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών με ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία των αθλητών. Τι πρέπει να περιλαμβάνει, όμως, αυτό το ισορροπημένο διατροφολόγιο;
Για κάθε αθλούμενο, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών του (βάσει του αθλήματος και του αριθμού των προπονήσεων) καθώς και η γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης του οργανισμού του. Με βάση την αξιολόγηση αυτή και λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου, ο διαιτολόγος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα, μία δίαιτα που να ανταποκρίνεται επακριβώς στις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η αθλητική διατροφή παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών (κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά, όσπρια κτλ.) είναι απαραίτητη. Παράλληλα, οι υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, ψωμί, χυμοί κτλ.) είναι αναγκαίοι για να προσδώσουν την απαιτούμενη ενέργεια. Ακόμα και τα λιπαρά (κρέας, βούτυρο, ελαιόλαδο, αβοκάντο) με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του αθλητή. Τέλος, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι καίριας σημασίας καθώς με την εφίδρωση χάνονται πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες αυτές οι συστάσεις αποτελούν γενικεύσεις. Η σωστή ποσότητα και αναλογία, στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος κάθε αθλητή, πρέπει να καθορίζονται από τον επαγγελματία διατροφολόγο.
Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Γεγονός είναι πως υπάρχουν σκευάσματα που δεν έχουν απολύτως καμία θετική επίδραση στον οργανισμό. Αντιθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις που οι διατροφικές ανάγκες ενός οργανισμού επιβάλλουν την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Αυτό που τελικά θα καθορίσει την αναγκαιότητα πρόσληψης κάποιου συμπληρώματος είναι η εμπειρία, η συνεχής επιμόρφωση και η αξιολόγηση του διαιτολόγου-διατροφολόγου.
Η διατροφική συμβουλευτική και η θρεπτική υποστήριξη των αθλητών αποτελεί βασικό στόχο του διαιτολογικού μας γραφείου. Με την κατάλληλη διατροφική προσέγγιση και τη διαρκή καθοδήγηση, δημιουργούμε ένα εξατομικεύμενο πλαίσιο διατροφής. Με τον τρόπο αυτό, στοχεύουμε στη βελτίωση της απόδοσης, στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση και γενικότερα, στη βέλτιστη πρόοδο του αθλητή χωρίς καμία έκπτωση στην υγεία του.
Έτσι, στο Next You Nutrition σχεδιάζουμε προσωποποιημένα προγράμματα διατροφής για αύξηση της μυϊκής μάζας, για γράμμωση, για απώλεια λίπους καθώς και διαιτολόγια για μείωση/αύξηση βάρους ή και αύξηση αντοχής. Όποιες κι αν είναι οι ενεργειακές ανάγκες σας, έχουμε την κατάλληλη διατροφική προσέγγιση για εσάς!
Η επίτευξη της γράμμωσης προϋποθέτει την απώλεια λίπους. Έτσι, μια πρώτη διατροφική προσπάθεια με στόχο τη γράμμωση έγκειται στη μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνει ένα άτομο μέσα στην ημέρα. Παρόλα αυτά, η πρόσληψη τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες παραμένει απαραίτητη.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ανάγκες του οργανισμού σε κάποιες ουσίες και συστατικά απαιτούν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Η λήψη αυτή γίνεται πάντα ταυτόχρονα με την πρόσληψη των κατάλληλων στοιχείων μέσω της τροφής. Η αναγκαιότητα των συμπληρωμάτων, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται από τον διατροφολόγο, στα πλαίσια του σχεδιασμού ενός συνολικού διατροφικού πλάνου.